80-й Чемпіонат України з шахів 2011 року серед чоловіків


 РУСЛАН ПОНОМАРЬОВ - ЧЕМПІОН УКРАЇНИ-2011!

У Києві фінішував 80-й чемпіонат України з шахів серед чоловіків.
Перемогу в турнірі святкував киянин Руслан Пономарьов.

Заключний, 11-й тур подарував захоплюючу розв'язку. Лідер Руслан Пономарьов зустрічався з Олександром Моїсеєнко
м, який відставав від екс-чемпіона світу всього на пів-очка. Тобто, у разі перемоги харків'янина саме він ставав чемпіоном України. Окрім цієї «золотої» партії, ще дві зустрічі безпосередньо впливали на визначення другого і третього призера. Тому не дивно, що тур вийшов дуже бойовим.

11-й тур


«
У партії Моїсеєнко – Пономарьов йшла дуже гостра боротьба, – відзначив офіційний коментатор чемпіонату міжнародний гросмейстер Михайло Голубєв. – Спочатку здавалося, що розіграний суперниками варіант захисту Рагозіна призведе до рівноваги і швидкої нічиєї. Однак після того, як Пономарьов на 21-му ході пожертвував пішака, гра пішла зовсім непередбачувана. Навіть найкваліфікованішим уболівальникам важко було розібратися, що відбувається на дошці. За іронією долі, певні шанси на перемогу харків'янин, ймовірно, втратив на 25-му йі 29-му ходах, коли оголошував чорному корою шахи з поля g7 – спочатку турою, а пізніше слоном. У підсумку, киянин за свого прохідного пішака виграв туру суперника і упевнено довів партію до перемоги».

«
Турнір виявився дуже напруженим, – сказав відразу після поєдинку новоспечений чемпіон Руслан Пономарьов. – Я виграв багато партій, але й конкуренти грали результативно. У підсумку, все вирішилося в заключному турі, що напевно порадувало глядачів. Партія проти Моїсеєнка вийшла нервовою, але я все ж переміг і вперше став чемпіоном України. Удвічі приємно, що мені вдалося поповнити колекцію в найсильнішій першості в історії країни»

Поразка
відкинула Моїсеєнка за межі першої трійки, оскільки головні конкуренти – Павло Ельянов і Захар Єфименко свої партії виграли. Причому, Єфименко набрав ті ж 7 очок, що й Моїсеєнко, але у Захара був кращий додатковий показник, тому саме йому дісталася бронзова медаль.

Фінальне становіще

----------------------------------

Місце Учасники        Очки  Бергер   

----------------------------------

  1.  Пономарьов       8.5   41.50

  2.  Ельянов          7.5   38.00

  3.  Єфіменко         7.0   37.25

  4.  Моісеєнко        7.0   33.75

  5.  Волокитін        6.5   32.75

  6.  Криворучко       6.0   27.50

  7.  Арещенко         5.0   23.00

  8.  Мірошниченко     5.0   22.75

  9.  Коробов          4.5   19.00

 10.  Височін          4.0   21.25

 11.  Вовк             2.5   13.00
 12.  Ковчан           2.5   12.7


Нагадаємо, що у чемпіонаті України-2011 грали 12 провідних гросмейстерів країни. Це була найсильніша національна першість в історії незалежної України. У турнірі брали участь 16-й чемпіон світу Руслан Пономарьов, дворазові олімпійські чемпіони в складі збірної України Павло Ельянов і Олександр Моїсеєнко, олімпійські чемпіони Захар Єфименко та Андрій Волокитін, дворазовий чемпіон України Євген Мірошниченко, чемпіони країни Олександр Арещенко та Антон Коробов, переможці та призери багатьох турнірів Юрій Криворучко, Олександр Ковчан, Юрій Вовк та Спартак Височин.

Немає коментарів:

Дописати коментар