Чи вдастся врятувати життя або gens una sumus


Чи вдастся врятувати життя або gens una sumus



Інтернет пестрить сторінками про напад на російського журналіста. Усі зараз схвильовані чи виживе Олег Кашин, якого звірські побили невідомі. Журналісти - дружні хлопці, стали плече до плеча, об’єднавшись  навколо спільної проблеми - безпека працівників ЗМІ.
Ні, це історія не про журналіста, історія про  людину, яка  хворіє на розсіяний склероз і згадали про неї тільки тоді коли маленький хлопчик розказав що хоче бачити маму «…яка радіє, як сходить і заходить сонце» по ТСН. Калушанка  Галина Шляхтич шахістка - п’яти кратна чемпіонка світу і байдуже що серед інвалідів-опорників в останній раз виграла чемпіонат Світу у 2007 році в Польщі. Що таке розсіяний склероз – це хронічне набуте аутоімунне запально-дегенеративне захворювання центральної нервової системи, що характеризується прогресуючим перебігом. При цьому у різних ділянках ЦНС (головний та спинний мозок) виникають вогнища запалення, а паралельно цьому відбувається дегенеративні, атрофічні процеси, заміщення нормальної структури нервової тканини так званими «склеротичними бляшками». У місцях виникнення запалення відбувається руйнування мієлінової оболонки, що вкриває та ізолює нервові волокна (і відповідає за нормальне проведення імпульсів по нервовим волокнам), а пізніше при подальшому розвитку хвороби й незворотнє ураження самих нервових волокон та більш дифузно розповсюджені дегенеративні та атрофічні зміни з боку нервової тканини вцілому  але людей не менш згуртованих. Страшна хвороба та ще у запущеному виді: Галина майже не ходить, повністю оглухла та ще й має страшні пролежні .
Опускаються руки. Що робити? Але навіть після сильної бурі з’являються промінчики сонця, які вселяють в нас надію. На допомогу прийшли не байдужі шахісти. Цей не дивно адже девіз міжнародної шахової федерації «gens una sumus» (ми всі одна родина).
Поки калушські лікарі думають де проходити обстеження, де лікуватись, куди їхати, чи варто взагалі щось робити чи може почекати коли все скінчиться. Хвороба сильно  запущена, ніхто з «білохалатників» не хоче брати на себе таку відповідальність.

Не байдужі  шахісти з усього світу згрупованими зусиллями починають діяти. «З миру по нитці - голому сорочка». Створили в Інтернеті форум де йде детальний перебіг подій.  Різними шляхами шукають кошти: збирають добровільні пожертви шахістів, проводять благодійні сеанси в Інтернеті. Оскільки в Калуші такої клініки нема потрібно відправити її у Львів чи Київ, де лікують цю хворобу, чи в клініку закордон.
Люди вражені цим горем допомагають хто чим може, хто дасть 5 гривень хто 100. Чекають на допомогу від меценатів, люди відгукуються з різних куточків світу Поступово зібрали потрібну суму на транспортування, на обстеження і на  лікування .
Титанічною працею на швидкій доставили її з Калуша  до Львова. В одній лікарні  провели обстеження: магнітно-резонасну томографію (МРТ).  Відвезли до лікарні, яка займається лікуванням розсіяного склерозу……..
Зараз лікарі проводять анамнез, обстеження, призначають курс лікування.
Я буду тримати в курсі подальших подій, горе згуртовує людей.
Тримайся Галина ми віримо в тебе ти викарабкаєшся.
             Помолімось Господу Богу нехай він тобі по може!

Немає коментарів:

Дописати коментар