Шахи як спорт
Шахи - це організований вид спорту з ієрархією звань, розвинутою системою регулярних турнірів, національними й міжнародними лігами, шаховими конгресами. Виникнення професійного спорту привело до появи професійних спортсменів, тренерів, журналістів, функціонерів, що опираються на армію аматорів гри.
Міжнародна шахова федерація - ФІДЕ
Головним органом, що займаються організацією міжнародних шахових змагань, є ФІДЕ (FIDE, фр. Fédération Internationale des Échecs), організована в 1924. У багатьох країнах світу існують також національні організації шахістів.
ФІДЕ є членом Міжнародного олімпійського комітету (МОК), однак шахи як такі ніколи не належали до олімпійських видів спорту. По шахах проводиться окрема Шахова олімпіада, що проходить раз у два роки, що й представляє собою командне змагання. Олімпіада 2010 пройшла в Ханти-Мансійську,
Російська федерація. Золоті медалі в чоловіків завоювали українці (Василь Іванчук, Руслан Пономарьов, Павло Ельянов, Захар Єфименко, Олександр Мойсеєнко).
Професійна шахова асоціація у 1993 році з ініціативи Гаррі Каспарова й Найджела Шорта була організована Професійна шахова асоціація (ПША) У неї ввійшли цілий ряд гросмейстерів, не згодних з політикою, що проводиться ФІДЕ. ПША проводила власну першість світу по шахах. Проіснувавши до 1996 року, ПША припинила своє існування, втратившись спонсорів, після чого чемпіонів миру за версією ПША стали називати "чемпіонами із класичних шахів".
Міжнародна федерація шахової гри за листуванням ИКЧФ
В 1928 створений Міжнародний союз гри в шахи за листуванням (з 1951 Міжнародна федерація гри в шахи за листуванням ,ИКЧФ). Проводяться офіційно визнані чемпіонати світу, національні першості, є рейтинг, міжнародні й національні спортивні звання (гросмейстер ИКЧФ, майстер спорту Росії за листуванням й ін.). У цей час пересилання ходів проводиться не тільки звичайною поштою, але й електронної.

Немає коментарів:

Дописати коментар