Як святкували день шахів у Львові

 
Львів – столиця шахів. Своєю історією вона сягає близько 100 років. Ще у  1894 року було засновано Львівський Шаховий клуб, який організували у приміщенні «Гранд-Отелю», де й пройшов перший шаховий турнір. В подальшому улюблене місце шахістів змінювало свою адресу, але дух шахів навіки залишився. Тут організовували сеанси одночасної гри чемпіони світу Альохін та Карпов.  У Львові проводились  ряд турнірів пам'яті  видатних шахістів Львівщини, таких як меморіал Степана Попеля, меморіал Воробця, меморіал Білинського, меморіал Штейна та традиційний вже у восьме проведений меморіал Василишина. дитячі шахові турніри  присвячені визначним датам в історії України – річниці проголошення ЗУНР, Дню Українського спортовця, Дню Конституції тощо. Проводяться  Різдвяні шахові турніри, турніри, присвячені «Дню захисту дітей», фестиваль «Золота Осінь».  
Львівська шахова школа — збірна назва для позначення сукупності шахістів, що пройшли у Львові становлення як гравці, або представляли Львів чи Львівську область на шахових турнірах. Серед відомих представників школи: гравці Олександр Бєлявський, Андрій Волокітін, Йосип Дорфман, Василь Іванчук, Катерина Лагно, Марта Літинська, Ганна Музичук, Андріан Михальчишин, Степан Попель, Олег Романишин, Францішек Сулік, Генрик Фрідман, Леонід Штейн, тренери Віктор Желяндинов і Віктор Карт. Серед талановитих міжнародних гросмейстерів молодого покоління: Мирослава Грабінська (Яківчик), Михайло Олексієнко, Мартин Кравців, Юрій Криворучко, Юрій Вовк, Андрій Вовк, Ярослав Жеребух, Катерина Мацейко. 

20 липня з 10.00 до 14.00 відбувся шаховий турнір в клубі  для розрядників (3,2,1 розряди). А потім на північній стороні пл. Ринок відбулося відзначення Міжнародного дня шахів, у межах якого переможців і учасників дитячих змагань нагородили кубками і пам’ятними медалями. Усі учасники також отримали пам’ятні медалі. Після нагородження діти пограли між собою великими фігурами на спеціально встановлених великих шахівницях. 
Шахове дійство тривало  з 15:00 до 17:00 години.
 Нагородження переможців на площі Ринок
Учасники шахового дійства
Білі починають Е2 на Е4
Шахова зала де виконуються розряди
Шахові баталії
Трійка лідерів : Волошинський (1 стіл) , Купчак(2 стіл), Якимчук(3 стіл)
Організатори готуються до нагородження
Великі шахи
Суперники за дошкою, подружки у житті
обіймаючи блондинку
Амфітріта і шахи
Навіть скульптури грають в шахи

1 коментар: