Чемпіонат Світу з Бліцу (епілог)

Чемпіонат Світу з Бліцу (епілог)



З 16 по 18 листопада у Москві у центральному ГУМі проходив чемпіонат світу з блискавичних шахів (3``+2`). Три дня усі бажаючи могли слідкувати за партіями турніру on-line чи відео трансляцією. Організаторам вдалось зібрати унікальний склад: М. Карлсен - людина з найвищім рейтингом в світі, до того ж минулорічний чемпіон світу з бліцу; Л. Аронян - гросмейстер екстра класу, два рази вигравав шахову Олімпіаду; В. Крамнік чемпіон світу з класики у 2006 року; А. Грищук чемпіон світу з бліцу у 2006 році; Ш. Мамедьяров перша дошка Азербайджану й восьма в світі; С. Карякін екс-українець один найперспективніших шахістів; Р. Пономарьов чемпіон світу по версії ФІДЕ 2002 року; Т. Раджабов талановитий гросмейстер дванадцятий в світі; П. Ельянов - Олімпійський чемпіон 2004 та 2010 рр. , Б. Гельфанд- Переможець кубку світу 2009 року, який проходив у Ханти-Мансійську; Х. Накамура - чемпіон світу по шахах Фішера 2009 року; П. Свідлер - п’ять разів вигравав шахову Олімпіаду, С. Мовсесян – провідний шахіст Словаччини має 24 рейтинг в світі, Ян Непомнящій - Чемпіон Європи 2010 року, Ф. Каруана – наймолодший учасник турніру, його рейтинг перетнув позначку 2700 , М. Вашье-Лаграв – багато разовий чемпіон Франції з рейтингом 2703, Д. Андрейкін – майбутня зірка Росії до того ж чемпіон світу серед юнаків (2010), Р. Мамедов, Б. Грачьов, Б. Савченко - три щасливця, які виграли відбіркові змагання. Склад просто вражає. Для повного колориту не вистачало тільки Львів'янина Василя Іванчука та чемпіона світу з шахів Виші Ананда.
Шалена кількість глядачів, дуже багато професійних шахістів прийшли поспостерігати за шаховими баталіями. Добре що столиків учасників були « з парканами» для того щоб глядачі не навалювались на партію й не заважали гросмейстерами.
Турнір у два кола, а при двадцяти учасниках потрібно мати не а би які нерви й витривалість, адже доведеться зіграти 38 партій за три дня. На всіх шахівницях йшла запекла боротьба, однак під кінець першого дня з'явився лідер - Магнус Карлсен. За ним слід в слід йшов Левон Аронян. По закінченню другого дня лідери помінялись місцями Аронян був першим Карлсен другим, а за ними Раджабов, Непомнящій та Крамнік. Все вирішалось у третій день: Аронян прекрасно розпочав заключні десять партій і не зважаючи на два нулики в кінці посів перше місце, Раджабов склав йому добру конкуренцію - зробив ривок в останній день - 8 з 10, але другий . Третім виявився Карлсен.
Остаточні результати турніру :новий чемпіон світу - Л.Аронян який набрав 24,5 очка, друге місце посів Т.Раджабов - 24 очка, третє - М.Карлсен 23,5 очка, слідом за ними Б.Гельфанд та Х.Накамура - по 21,5 очка, С.Карякін й В.Крамнік - набрали по 20,5очок.
Прекрасно проведені змагання. За допомогою мультимедійних технологій будь хто міг переглядіти партії у будь якому місці. При добре підготовленій компанії та за підтримки спортивних менеджерів, функціонерів, меценатів блискавичні шахи можуть увійти у програму Олімпійських ігор.Адже За Олімпійською Хартією в Олімпійські ігри входять види спорту: які є популярні у всьому світі (у шахи вміє грати близько міліарда людей),та види спорту які є рухливими - подекуди рухи шахістів під час бліцу швидше, ніж у легкоатлетів під час бігу.

Немає коментарів:

Дописати коментар