Відкриття Меморіалу Василишина.ФОТО


Пару фото з відкриття турніру
Зустріч поколінь (найстаршому за 70 наймолодшому минуло 23 )

Всі хто долучився до меморіалу Василишина
Зліва глядачі - справа організатори
Глядачі та учасники турніру
Словаччина-Швеція рахунок ....
Стара гвардія не тоне
Її ще нема восьми, а вже чемпіонка області
Переможці Чемпіонату області отримують нагороди
Кириченко Микола з двома "Полгар"Мушеник та Грицина

Особлива подяка Оксані Вацебі за надані фото

МЕМОРІАЛ ВАСИЛИШИНА

Розпочався традиційний 8 за рахунком Меморіал Василишина. Девять днів ми будем спостерігати  за шаховими баталіями. Два окремих турніри: з нормою міжнародного гросмейстера та міжнародного майстра. Цього року участь беруть шахісти з Нідерландів, Туреччини, Словаччини, Швеції, Росії, Вірменії, Молдови та України Відвідувачі блогу можуть переглянути партії





Партії гросмейстерського турніру
2 3 4 5  

Партії майстерського турніру



Скачати партії і подивитись турнірні таблиці тут


ХХІ спартакіада школярів з шахів

12-13 листопада у Городку (ЗОШ №3) пройшла обласна шахова спартакіада школярів з шахів. ХХІ Ігри поспіль на Городоччині  змагались за шахівницею кращі команди  (склад 2+1) .У змаганнях прийняло 11 команд з різних районів області та міста Львова (Дрогобицький, Турківський, Сколівський, Пустомитівський, Жидачівський, Жовківський, Стрийський, Городоцький, Мостиський та Сихівський, Залізничний райони Львова).
Змагання проходили у два етапи у двох підгрупах вибирали по три сильніші команди, котрі згодом змагались у фіналі шести команд. З першої підгрупи до фіналу пробились Стрийський, Дрогобицький та Городоцький райони. А з другої групи пройшли Пустомити, Залізничний та Сихівський райони. У фіналі була напружена боротьба До останнього туру лідирували минулорічні віце-чемпіони Сихівський район, слідом йшла команда з Дрогобицького району. Все вирішилось в останньому турі. Дрогобич переміг Сихів і вирвав перше місце 10,5 очок, Друге місце в господарів турніра Городоцького району 9,5 очок, третім став сихівський район 9 очок.
Переможці були нагороджені кубками медалями та грамотами .
 

МАТЧ НА ПЕРШІСТЬ СВІТУ Хоу Іфань - Х. Конеру


Матч на першість світу серед жінок проходить в Тирані з 14 по 30 листопада. Чемпіонка світу Хоу Іфань (Китай, 2578) і претендентка Хампі Конеру (Індія, 2600) зіграють 10 партій з контролем 90 хвилин на 40 ходів, потім 30 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд за кожен хід, починаючи з першого. У разі рівного рахунку відбудеться тай-брейк: 4 партії з контролем 25 хвилин плюс 10 секунд на хід, якщо і вони не виявлять переможця, то граються 2 партії з контролем 5 хвилин плюс 3 секунди на хід, якщо після 5 бліцматчей з 2 партій рахунок залишається рівним, то грається вирішальна бліцпартія, в якій білі отримують 5 хвилин, чорні - 4 (починаючи з 61-го ходу, кожній стороні додається 3 секунди на хід), нічия на користь чорних.
1 тур


2 тур

Професора ПІ затримала міліція

Спецзагін "Беркуту" доставив псевдолікаря Слюсарчука в управління УМВСУ у Львівській області. На вході в управління міліції, у лічені секунди, коли Слюсарчука виводили з авто, журналістка газети "Експрес"  Світлана Мартинець встигла поставити Слюсарчуку запитання: "Андрію, хто був першою жертвою?"  Відповідь "професора" була доволі нестриманою: "Пішла ти на х..".
Як повідомлялося раніше,  під час свого резонансного шеститижневого розслідування журналісти «Експресу» встановили, що в Андрія Слюсарчука немає жодної медичної освіти, усі його медичні дипломи – підроблені. Журналісти стверджують, що результатом діяльності псевдолікаря стало каліцтво десятків обдурених ним людей, а також --щонайменш  три смертельні випадки.
Сьогодні сенсацiйне розслiдування журналiстiв газети "Експрес" щодо дiяльностi Андрiя Слюсарчука -- людини, яка ще донедавна називала себе "видатним нейрохiрургом, професором", людини, що стала у вереснi  лауреатом державної премiї, людини, вiдомої також за назвою "Доктор Пi" -- досягнуло кульмiнацiї.
У понедiлок, завдяки блискуче здiйсненiй операцiї львiвської мiлiцiї, псевдолiкар Слюсарчук був затриманий у Києвi.
 "Я вас чекав давно" -- це єдинi слова, якi вiн сказав, коли  наручники клацнули на його зап'ястях.

матеріал взятий з expres.ua

Командний Чемпіонат Європи

У Греції завершився командний чемпіонат Європи. У чоловіків вирішальний матч лідерів Німеччина – Вірменія закінчився перемогою німецьких шахістів. Вони і стали чемпіонами Європи 2011 року. Збірна України виграла в Англії 2,5:1,5 (Іванчук програв, Ельянов і Єфіменко виграли, Моісеєнко – нічия). Підсумки чемпіонату: 1. Германія – 15 очок; 2. Азербайджан – 14; 3. Угорщина – 13 (23,0); 4. Вірменія – 13 (22,5); 5. Росія – 13 (21,5); … 15. Україна – 10 (19,0). У турнірі жінок лідер – збірна Росії перемогла Австрію з рахунком 3:1 і завоювала титул чемпіона Європи. Вірменія і Польща зіграли внічию, а Україна програла Франції 1:3 (Жукова і Гапоненко програли, Ушеніна і Музичук – нічиї). Підсумки чемпіонату: 1. Росія – 17 очок; 2. Польща – 14 (23,0); 3. Грузія – 14 (22,5); 4. Україна – 12 (21,5); 5. Франція – 12 (21,0).
9 тур відео


Шахові пастки

Новенькі шахові пастки. Ми показуємо вам щоб вас не спіймали. Нехай вам щастить у грі і можливо ви когось злапаєте

 Партія № 1



 Партія № 2
 

VII Cup of Chervonograd-2011. Підсумки

З 2 по 8 листопада на базі ОЛК «Ровесник» проходив міжнародний фестиваль "Кубок Червонограду-2011"   Цього року у трьох турніра приймало участь 35 шахістів  з країн пострадянського простору (Росія, Молдова, Білорусь, Вірменія та Україна). Можна підвести деякі підсумки.
Майстеський турнір був доволі складний адже для здобуття норми потрібно було набирати +7 що доволі складно . (норма 9,5 з 12 партій ). Середній рейтинг турніру був близько 2250, а український майже на сто пунктів вищий 2320. На жаль норми нікому не вдалось підкорити, найближчим до неї був Валерій Гриньов, котрий набрав 9 очок і посів перше місце відповідно, другим став Вадим Трегубов з Винниці 8 очок, а третім гість Молдови Анатолій Заярний  7,5 очок.
Турнір з Нормою каемеса порадив різнопрофільністю хоча високий рейтинг сказав своє перше місце посів Червоноградець Петро Кацан програвши тільки Андрєєву 7,5 з 9 , другим ілічівець Євген Штембуляк 6,5 очків, третє четверте розділили Олег Горбач і Василь Кальчев додаткові показники були на боці Червоноградця.
На турнірі "першачків" не було рівних Петру Чайці - він набрав 11 з 11!!! Другим був Віктор Музичка 9,5 очків , третім Кіх Андрій 9 очок.



 Таблиця турніру -А  з нормою ММ та ЖМГ

 Таблиця турніру -Б  з нормою КМС






На завершення партії з меморіалу Евгена Заверюхи ВІДЕО




Особлива подяка Ігорю Лещищаку за надані відео

Студентська Універсіада 2011

8 листопада у приміщенні Львівського шахового клубу відбулась традиційно Студентська Універсіада, протягом останніх років у ній приймають участь чи не найсильніші гросмейстери Львівщини.
Змагання проходили в двох підгрупах А де задіяні усі провідні спортсмени (ЛДУФК, ЛНУ, НУ "ЛП", ЛКА, ЛБІ, ЛНМУ) та підгрупа Б (де команд не такі потужні). Змагання проходили у двох номінаціях в швидкі шахи (4+2) та в блискавичні шахи (2+2).
Три старожили турніру А (вища ліга) : ЛНУ (Львівський Національний Університет ім. І. Франка), НУ ЛП (Національний Університет Львівська Політехніка ), ЛДУФК (Львівський Державний Університет Фізичної Культури, або як всі його добре знають - Інфіз ) як правило між ними йде боротьба за перше місця. Номінально найсильніший склад був в Інфіза (Мартин Кравців, Музичуки Аня та Марія, Ліза Соловйова - власники найвищих титулів) але накладка з іншими змаганнями не дали змогу зіграти їм. О тож лише Кравців і Соловйова вийшли на старт.
"Універ" очолювали брати Вовки Юра та Андрій Срібні призери Всесвітньої Універсіди в Китаї.  
У "Політех" всі плотні каемеси(М. Юсупов, А. Смолкін, І. Белов, Б. Буць). Решта команд  були представлені першорозрядниками.
Перше місце як в щвидкі так і в блискавичні шахи зайняв ЛНУ, Друге місце виборов НУ "ЛП", Третім став ЛДУФК. Цього року Каїсса розмістила їх так, як вони зіграють наступного побачим.

Любительський зал- місце турнірів ТВД
 Мартин сумує:)
 Глядачів багатенько
 На турнірі є завжди гарні дівчата
 Битва друзів Кравців-Ю. Вовк
 МГ- Андрій Вовк
 Інфіз перемагає
 Переможці турніру ЛНУ


Слюсарчук - аферист

Цікавий сюжет на першому Національному про Професора "Пі" Андрія Слюсарчука

Що ж Слюсарчук, а ні який не професор, а звичайний аферист. Скоро їм має зайнятись СБУ.

VII Cup of Chervonograd-2011

Вже в сьоме поспіль в Червонограді  стартує "VII міжнародний фестиваль "Кубок Червонограду" Турнір триватиме з з 2 по 7 листопада на базі ОЛК «Ровесник».Про історію фестивалю та результати можна подивитись тут . Цього року слід відзначити  велику кількість учасників у трьох турнірах: 33 шахіста з країн пострадянського простору (Росія, Молдова, Білорусь, Вірменія та Україна). Три окремих турніри з нормою міжнародного майстра, з нормою КМС та турнір на кандидатський бал.

 Згодом постараюсь викласти партії цього фестивалю.

Турнірна таблиця турнір- А(з нормою ММ та ЖМГ)


Ділові шахи

Знайшов в інтернеті цікавий різновид шахів - ділові шахи. Зацікавило участь провідних гросмейстерів з Росії у цій діловій забаві.

Ділові шахи (шахи за інтерактивним когнітивному сценарієм) - командний варіант шахів, запропонований московським лікарем Грач Овакімяном в 1992 році з метою підвищення видовищності шахової партії
На думку автора ділових шахів, збільшення видовищності гри забезпечують:
• командне обговорення і колективний процес прийняття рішень
• підвищення динамічності гри
• наочність всіх етапів роздумів шахістів, їх оцінки позицій, розрахунку варіантів, вибору альтернатив тощо
Для того, щоб забезпечити активну командне обговорення і ефективний процес прийняття рішень був розроблений Інтерактивна когнітивний сценарій.
Цей варіант шахів автор відносить до спортивних діловим іграм.

Ключові поняття
• Гілка - варіант шахової партії, грають на одній демонстраційній дошці і має свій рейтинг (Мал. № 2).
• Рейтинг гілки - цілочисельний показник значущості гілки, відображається відповідною кількістю кольорових міток (фішок), розташованих у верхній частині демонстраційної дошки (Мал. № 2). Підсумок гри в цiй гілки дорівнюватиме її стандартному шаховому результату, помноженому на рейтинг цієї гілки.
• Галуження - збільшення за один хід числа гілок на 1 (при наявності вільної демонстраційної дошки) шляхом подвоєння позиції однієї з наявних гілок - материнській - і розподілу її рейтингу між двома дочірніми гілками. Подальші переміщення фігур в дочірніх гілках різні.
• Відбір - зменшення за один хід числа гілок на 1 шляхом ліквідації однієї гілки (визнання поразки в позиції цієї гілки) і перерозподілу її рейтингу між гілками залишаються з втратою числа очок, рівного рейтингу ліквідованої гілки.
• Пас - переміщення за один хід одиниці рейтингу між гілками без втрати очок.

Короткий опис

Видовищність ділових шахів
Всі елементи видовищності ділових шахів можна об'єднати у дві групи:
ШАХИ, в які грають люди
Протягом усієї партії глядачі мають можливість спостерігати за обговоренням командою ходу гри. При цьому можна чути і бачити, яку інформацію і який її обсяг аналізують учасники гри, скільки і які варіанти продовження пропонуються, на яку глибину вони розраховуються, як змінюються оцінки позицій при пасах і які остаточні рішення в результаті цього приймаються. Все це вперше стає доступним для глядацької оцінки безпосередньо під час гри тільки в ділових шахах.
На демонстраційних дошках розігруються декілька конкуруючих варіантів шахової гри (гілок). Їх число і рейтинги змінюються протягом всієї гри і безпосередньо впливають на поточний і остаточний рахунок у партії.
ЛЮДИ, які грають у шахи.
Ділові шахи створюють в командах колоритну емоційну та соціально-психологічну атмосферу, не специфічну для шахів. Вона може викликати інтерес навіть у глядачів, які не мають до шахів прямого відношення.
Під час гри в шахи ділові перед командами встають знайомі всім соціальні проблеми лідерства та психологічної сумісності, поділу праці та спеціалізації, вибору ефективних в тих чи інших умовах форм управління (авторитарних, демократичних і т. п.) та прийняття рішення, генерування нових ідей, їх обговорення, реалізації та розвитку в конкурентному середовищі, і багато іншого.
Також можна спостерігати практично все різноманіття ситуацій, характерних для групової конкурентної боротьби, їх безперервна зміна в залежності від наявності або відсутності переваги, часу, альтернативних шляхів розвитку.
Турніри
Турніри з діловим шахів проводяться регулярно з 1997 року . Репортаж з одного з них транслювався по центральному телеканалу Вірменії . У Москві у двох показових матчах брали участь провідні російські гросмейстери. Перший пройшов у Центральному будинку шахіста ім. М. М. Ботвинника в 2004 році, сюжет про який показав Телеканал «Спорт» . Другий - в московському Шаховому клубі ім. Т. В. Петросяна в 2005 році.

Інші аспекти
Крім спортивного застосування ділові шахи можуть бути використані також в якості моделі для наукових досліджень психічної діяльності, процесу прийняття рішення та вибору стратегії , загальноосвітньої ділової гри , методу психодіагностики, психотренінгу і ігротерапії. Така можливість обумовлена ​​активним командним обговоренням і багатоетапним процесом прийняття групового рішення на тлі еволюції соціальної групи (команди) в залежності від зміни умов (ігри). Можна помітити, що основні механізми Інтерактивного когнітивного сценарію (розгалуження та відбір) нагадують біологічні механізми еволюції (генетичну мутацію і природний відбір).
Ці аспекти ділових шахів детально обговорюються в наукових статтях, опублікованих в академічному журналі Світ психології (Офіційний орган Російської академії освіти та Академії педагогічних та соціальних наук) і узагальнені в книзі «Ділові шахи». Зміст всіх матеріалів є на сайті ділових шахів.
Наукова модель
Ділові шахи як наукову модель можна ефективно використовувати для проведення досліджень в наступних областях: теорія ігор, теорія біфуркацій, теорія інформації, теорія управління та прийняття рішень, теорія дифузії інновації, теорія менеджменту, соціальна еволюція, когнітивна та соціальна психологія, дослідження природного та штучного інтелекту і т. п. При цьому в якості експертних систем можливе застосування існуючих шахових комп'ютерних програм.
Ділові шахи в школі
Фахівці в галузі педагогічної психології сходяться в тому, що система народного шкільної освіти покликана, перш за все, соціалізувати учнів, тобто залучати, адаптувати їх до життя в соціальній системі . З цією метою доцільно використання ділових шахів в якості загальноосвітньої ділової гри. Основним завданням подібних занять є проведення інтелектуального і соціально-психологічного тренінгу для навчання учнів навичкам конструктивного спілкування, комунікативної компетентності, ефективного управління, соціальної самоорганізації, психологічної боротьби та адаптації в групі. Передбачається, що це сприяє ефективній соціалізації і гармонійному розвитку інформаційно-розумового (когнітивного), поведінкового (інтерактивного) і емоційного (мотиваційного) компонентів особистості учнів загальноосвітніх шкіл.
Також показана доцільність використання ділових шахів для проведення шкільної психодіагностики. Можливість одночасно реєструвати цілий ряд індивідуальних і групових психологічних параметрів, спостерігати за їхніми змінами в динаміці дозволяє здійснювати комплексну оцінку інтелекту, здібностей, рівня досягнень, особистісно-ситуаційних взаємин і психічного розвитку. Наявність експертних систем у вигляді сучасних шахових комп'ютерних програм підвищує достовірність таких досліджень.
Ряду інших аспектів соціальної значущості ділових шахів присвячений розділ «Ділові шахи» на сайті Шахової федерації Москви, а також цілий ряд популярних статей, які увійшли до збірки «Спортивні ділові ігри: ділові шахи, го, рендзю та інші», 2007

 


Верховна Рада проголосила 20 липня Днем шахів.

За прийняття відповідного проекту постанови № 8760 проголосували 277 депутатів при мінімально необхідних 226.

Рада доручила Кабінету Міністрів створити організаційний комітет з питань щорічного святкування Дня шахів із залученням представників Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, інших міністерств, відомств та громадських організацій.

Парламент рекомендував Міносвіти розглянути можливість введення факультативів з занять шахами в загальноосвітніх навчальних закладах.

Постанова прийнята з урахуванням вагомих досягнень українських шахістів у змаганнях на міжнародному рівні, а також з метою залучення уваги суспільства органів державної влади та громадських об'єднань до шахового спорту.

 Офіційний сайт